Home

Het wordt langzamerhand weer bon-ton om onder architecten te roepen dat de Jodenbreestraat beter af was met het Maupoleum.. Elitaire krokodillentranen natuurlijk. Een zucht van verlichting ging door Amsterdam toen twintig jaar geleden het besluit viel het lelijkste gebouw van Nederland te slopen. De Jodenbreestraat werd verlost van de herinnering aan de vierbaans snelweg die ooit dwars door de Nieuwmarktbuurt had moeten razen.
In plaats van het massieve blok beton kwam een grote brok baksteen. Een complex dat restaurants, winkels, gemeentekantoren, een supermarkt en de Hogeschool der kunsten herbergt. Toeristen zitten op het terras bij het Sluisje of eten een kant- en klaarsalade op de trappen voor de Albert Heijn. Niemand neemt aanstoot aan het gebouw. De arcade voor de winkels is in alle jaargetijden een prettige wandelroute. Door de oogharen hebben de gevels daarboven iets van de ritmiek van de stadpanden die hier ooit in de jodenbuurt moeten hebben gestaan.
Het litteken dat de oorlog en de naoorlogse stedenbouw heeft geslagen is niet uitgewist. Het ontwerp van Teun Koolhaas is een degelijke reparatie.
Waarschijnlijk had zijn neef Rem een meer spraakmakend gebouw ontworpen maar sommige plekken hebben hun portie spraakmakende architectuur wel gehad.

lees meer over het Maupoleum op wikipedia

locatie van de Jodenbreestraat op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s