Home

Zicht_op_de_rechter_zijgevel_van_de_nieuwbouw_van_Abel_Cahen_-_Eindhoven_-_20536861_-_RCE
Het van Abbemuseum in Eindhoven wil verbouwen. Abel Cahen, die tien jaar terug de laatste grote uitbreiding ontwierp, is woedend over deze beslissing. Misschien moet het hem gerust stellen dat de plannen voor de eerdere verbouwing bijna 15 jaar in beslag namen. Ook dat ontwerpproces begon met een schets die het oorspronkelijke ontwerp teveel aantastte. In de vorige eeuw was het van Abbe de verborgen schat onder de Nederlandse musea. Een prachtige collectie gestart door sigarenfabrikant van Abbe en gesublimeerd door de opeenvolgende museumdirecteuren waarvan Rudi Fuchs de bekendste was. Topwerken van Chagall, Kokoschka en Beuys hingen in sobere zalen met prachtig indirect licht. Alexander Kropholler had het van Abbe ontworpen als een gemetseld bastion dat van binnen haar geheim prijsgaf. Abel Cahen had in zijn poging de ruimtelijke kwaliteit van de oudbouw overeind te houden de nieuwbouw er bovenop geplaatst. Daarmee sneuvelde het klokkentorentje. Binnen zou niemand dat missen maar voor de gemiddelde Eindhovenaar die het van Abbe vooral van de buitenzijde kende was een van Abbe zonder torentje ondenkbaar.
Dat Abel Cahen in staat zou zijn geweest prachtige ruimtes bovenop het oude gebouw te ontwerpen heeft hij bewezen met de nieuwbouw die na tien jaar strijd achter het oude museum is gerealiseerd. Het daglicht in de vijf verdiepingen hoge centrale toren sijpelt verrassend naar binnen. Van buiten is de nieuwbouw in grijze leisteen al even ongenaakbaar als de bakstenen oudbouw maar het terras aan het gereanimeerde water van de Dommel maakt veel goed.
Nu is het juist het interieur dat onder vuur ligt. De nieuwe directeur laat de hermetische buitenkant zoals die is maar wil binnen heldere looproutes en meer flexibele ruimtes. Het museum gaat opnieuw 15 spannende jaren tegemoet.

Een lovende beschrijving van het eigen gebouw is te lezen op vanabbemuseum.nl
Reactie Abel Cahen op nieuwbouwplannen in nrc.nl
Van Abbemuseum op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s