Home

P1030857

Als aan een skandinavisch meer drijft het kunstcluster en de schouwburg in Almere boven het Weerwater. In klare grijze lijnen worden de vooruitgangsidealen uit de jaren vijftig in ere gehouden. Het gebouw van Sanaa doet recht aan de satellietstad Almere met een gebouw dat ook in Milton Keynes, Neue Vahr of Tapiola prima tot haar recht zou komen.

Helaas kwam de kunstlinie een halve eeuw te laat. Waar in de jaren vijftig volksverheffing ruimhartig werd gesubsidieerd moet in de 21e eeuw de begroting sluiten. Nu dreigt de Kunstlinie op slot te gaan. De contracten met de huurders uit de Almeerse kunstsector zijn opgezegd. Natuurlijk is er een reddingsplan. Nog geen acht jaar na oplevering is een verbouwing van 1,5 miljoen nodig en 3,5 ton per jaar extra om het centrum niet te laten verzuipen.

Cultuur heeft tijd nodig. Zelfs een anachronisme als de Kunstlinie is niet in één decennium een begrip. Voor Almere is het te hopen dat degenen die de centen beheren het geduld en de budgettaire ruimte hebben om tot een acceptabele exploitatie te komen. Het geld voor een nieuw hedendaags kunstencentrum ontbreekt zeker. Almere mag zich gelukkig prijzen met het laatste gebouw dat laat zien hoe de maakbare samenleving had kunnen zijn.

De Kunstlinie op architectuurgids.nl

De Kunstlinie Almere op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s