Home

Tussen de Gotthard tunnel en Italië ligt het dorp Monte Carasso. Luigi Snozzi heeft sinds 1977, na zijn eerste opdracht voor een basisschool, langzaam maar zeker het hele dorp naar zijn hand weten te zetten. Nadat het klooster achter de kerk tot een school was verbouwd volgde een halfondergrondse sporthal, een bankgebouw, de burgemeesterswoning, zo nog enkele verspreide woningen tegen de heuvels rond het dorp, en zelfs de dorpsweide met kerkhof werd in de betonnen ruimtelijke wereld van Snozzi gegoten. Het kloostercomplex, waarvan de laatste uitbreiding in 2009 werd opgeleverd is een architectonisch juweel en die in het werk gestortte villas met op de achtergrond de Alpen zijn voer voor architectuurfotografen. Niet voor niets waren in de jaren ’90 Zwitserse architecten de lievelingen van de duurdere architectuurbladen. Snozzi’s werk ging dieper dan de plaatjes. Over zijn projecten voor Monte Carasso schreef hij “la reinventione del sito” (die Wiedererfindung des Ortes, Basel 1995) Monte Carasso is zeker de afslag vanaf de Gotthard autobaan waard maar daarna rijden we lekker verder naar Italië, waar de huizen en pleinen net iets sfeervoller zijn.

Monte Carasso op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s