Home

Het Speelhuis is niet meer. De laatste betonresten van het theater tussen de kubuswoningen worden binnenkort gesloopt. Volgens architect Piet Blom waren de kubuswoningen in Helmond als de bomen in een bos. Het maaiveld is vrij. Licht valt door de boomkruinen. Een bos van corporatiewoningen. Helmond was de eerste die het lef had dit unieke ontwerp uit te voeren. Eerder dan de kubuswoningen in Rotterdam.
Het theater lag in het hart. Sprookjesachtig was de theaterzaal die door de schilderkunst van Har Sanders in een circustent was omgetoverd.

Wegdromend vergat je bijna dat het een ontzettend onhandige zaal is. Te klein voor een circusvoorstelling en niet logisch ingedeeld voor de artiesten op het podium. En dan was de zaal nog het beste wat het Speelhuis te bieden had. De foyer en de ruimtes rond de theaterzaal zijn meer geschikt voor kabouters. Kruip door sluip door, trapje op, trapje af. Zo ver toegesneden op de menselijke maat dat alles net te krap voelt. Als het niet zo’n tot de verbeelding sprekend gebouw was geweest dan was het al lang tot op de fundering vernieuwd.

Nu heeft een bosbrand het Speelhuis verwoest. En net als bij een echte bosbrand biedt dat nieuwe kansen. Het maakt een nieuw Speelhuis mogelijk dat voldoet aan de theaterwetten en dat kan meegroeien met de tijd. Liefst met het lef dat 40 jaar geleden Helmond een uniek gebouw gaf.

meer informatie over het Speelhuis op wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s