Home

Tilburg was ooit een verzameling Brabantse kerkdorpjes. Toen kwam de textielindustrie. Rond de weverijen en spinnerijen werden arbeidershuizen gebouwd en langzaam groeide die verzameling dorpen, fabrieken en arbeidersbuurten tot de zesde stad van Nederland. Ondertussen zijn nagenoeg alle textielfabrieken gesloten. Een enkele werd verbouwd. Het textielmuseum kwam in de fabriekshallen van de firma Mommers. Museum de Pont in een voormalige wolspinnerij. Tegenover De Pont ontwierp Willem Jan Neutelings een rij woningen als een fabriekshal. De sheddaken zijn bekleed met grijze metalen platen. Het vuil dat zich door de jaren heen op de staalplaten heeft verzameld trekt grauwe strepen over de gevel. In Zoetermeer of Almere zou dat een smet op de woning zijn. In Tilburg houdt het de herinnering levend aan de tijd dat de schoorstenen van de stoomspinnerijen nog rookten.

Lees meer over deze woning op de website van Neutelings Riedijk

Locatie van Pontplein op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s