Home

Woningcorporaties in de jaren negentig. Met de bruteringsoperatie waarbij de overheid de sociale woningbouw aan de corporaties overdroeg waren miljarden vrijgekomen. Het geld klotste tegen de plinten. De directeur reed in een Maserati. Cruiseschepen werden aangekocht voor de hobby. Woningbouwvereniging het Oosten bleef relatief bescheiden. Ze vestigden hun hoofdkantoor aan de Sarphatistraat in het oude rijksmuseum voor geneesmiddelen. Dat werd piekfijn gerenoveerd. Op het binnenterrein kwam een paviljoen. Een geperforeerd koperen doos. De ruimtes in het paviljoen worden gebruikt voor bijeenkomsten en presentaties maar de doos is in de eerste plaats een folly. Te vergelijken met de folly’s die de landadel in de 18e en 19e eeuw in hun riante tuinen lieten zetten om tegenover gasten mee te pronken. De folly van star-architect Steven Holl licht ’s nachts veelkleurig op. Dan is het pas echt feest.

Inmiddels is het Oosten opgegaan in woningcorporatie Stadgenoot. Het nieuwe hoofdkantoor van Stadgenoot is het voormalig Rijksgoederenmagazijn. Dit pand, naast het kantoor van het Oosten is compleet gerenoveerd. De architect is Steven Holl.

Lees meer over Steven Holl op wikipedia

Locatie van de folly op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s