Home

Het Bilbao-effect deed 15 jaar geleden van zich spreken. Het begint met een zieltogende stad. Het vraagt een starchitect, zeg een Frank Gehry. Een grote gebouwde investering, zeg een Guggenheim en (maar dat wordt vaak vergeten) een omvangrijk programma om de rest van de stad op orde te brengen. Dit concept kreeg overal ter wereld navolging maar pakte nergens zo sterk uit als in Bilbao. In Manchester staat het Imperial War Museum van Libeskind als een gecrasht vliegtuig in een grijze winderige buitenwijk. Het filmmuseum in Amsterdam-Noord verbergt op spectaculaire wijze dat er geen geld meer is de nieuwbouwwijk daar direct achter af te bouwen.

Overleeft het Bilbao-effect de crisis? Het Guggenheim heeft nog een museum in Abu Dhabi op de rol staan en Helsinki wil na een voorzichtige poging met het Kiasma van Steven Holl nu ook een studie naar het echte werk. Geen van beide steden met een armoedeprobleem dus buiten competitie. Voorlopig blijft het Guggenheim Bilbao icoon van de spaanse, of liever baskische hoogconjunctuur. Zoals de Chinese muur, de Eiffeltoren en het Empire State Building dat ook ooit waren. Achtergebleven stadsgebieden moeten de economische motor zelf aanzwengelen. Misschien komt dat de inventiviteit alleen maar ten goede.

Lees meer over Starchitects op wikipedia

Lees een uitgebreide analyse over het Guggenheim effect

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s