Home

Ooit was de Piazza een donker pleintje direct achter het mooiste gebouw van Eindhoven, de Bijenkorf van Gio Ponti. De italiaanse architect beschouwde de Piazza als een cadeau van hem aan Eindhoven. Helaas werd het plein nauwelijks gewaardeerd. In de schaduw stonden een paar fraaie kunstwerken maar de tocht en de nattigheid beletten het om daarvan te genieten. Het overdekte winkelcentrum aan de piazza werd mede daardoor nooit een groot succes en de donkere route onder het spoor door naar de beursgebouwen al helemaal niet.

Massimiliano Fuksas werd gevraagd het winkelcentrum en het plein een grote opknapbeurt te geven. Een logische keus. Fuksas is ook een Italiaan en één van zijn eerste successen was een ingang voor de grotten van Niaux. Hier stond een internationaal vermaarde architect die om kon gaan met Italiaans erfgoed en met donkere tochtige ruimtes. Toch sloeg tijdens de bouw de Eindhovense architectengemeenschap de schrik om het hart. Fuksas wilde het winkelcentrum uit de schaduw van de Bijenkorf trekken en had zijn luifel  bovenop het meesterwerk van Gio Ponti gelegd.

Het was te laat.  De roestige olifantpoten van de luifel van Fuksas banjeren nu dwars door de Piazza. De kunstwerken zijn verbannen naar het Henri Dunantpark of staan wezenloos op het inmiddels ook door Fuksas ingerichte 18 septemberplein. Door de luifel is de Piazza niet meer nat. Je waait er wel uit je hemd en dat is misschien wel symbolisch.

Lees meer over Massimiliano Fuksas op wikipedia

Reactie Vincent van Rossem op het ontwerp van Fuksas op vanrossem.nl

Locatie van Piazza op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s