Home

De Boompjes is misschien wel de mooiste locatie in Rotterdam. De noordoever in het zonnetje met uitzicht op de Nieuwe Maas. Van hieruit zag je de stad de afgelopen 20 jaar veranderen. De havens trokken verder naar het westen. De treinen verdwenen in een tunnel. De Erasmusbrug verscheen en de Kop van Zuid stroomde vol urban professionals.

Het paviljoen dat Erick van Egeraat en Chris de Weijer van Mecanoo eind jaren tachtig ontwierpen gaf de nieuwe inrichting van de kade een frivole bekroning. De boulevard en het gebouw moesten van de Boompjes weer de wandelpromenade maken waar Rotterdammers verliefd konden worden op de stad en op elkaar. Het is moeilijk te beoordelen of die doelstelling bereikt is al is het voorstelbaar dat het voortrazend verkeer over de boulevard een spelbreker is geweest in dit romantisch ideaal. Het stadsstrand dat hier een paar jaar gedraaid heeft is inmiddels ter ziele. Op de plek van het strand komt een park.

Het restaurant heeft nooit de belofte van topattractie kunnen waarmaken. Zelfs niet nadat het door Marcel Wanders enkele jaren geleden werd opgepimpt tot Grand Café Blits. Tegenwoordig is het eigendom van het van der Valk concern en kun je er terecht voor besloten feesten en partijen. Verliefde stelletjes die van het stadsstrand of het park van de andere kant van de boulevard komen wandelen staan voor een gesloten deur.

Nog altijd zijn er plannen om het autoverkeer in een tunnel onder de boulevard te leggen maar dat lijkt een wel erg grote investering om het lot van 1 restaurant te redden. Misschien ligt daar dan ook de sleutel. 1 restaurant is gewoon te weinig. Een reeks van (strand- of park-) paviljoens zou de romantiek aan de Rotterdamse kade kunnen terug brengen. Dan kunnen we zeggen dat Mecanoo 20 jaar geleden het goede voorbeeld gaf.

Lees meer over De Boompjes op architectuurgids

De locatie van de Boompjes op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s