Home

Asterix aan het IJ. De sociale woningbouw in het blok Gibraltar aan de Oostelijke handelskade is een ongenaakbare repetitie van betonnen elementen. Het hele blok? Nee, één bewoner biedt moedig weerstand.

Dit had zomaar de gerenoveerde jaren vijftig vestiging van een ambtelijke dienst kunnen zijn. De betonnen gevel maakt een rigoureus einde aan de aaneenschakeling van bakstenen pakhuizen en dito woontorens aan de Oostelijke Handelskade. Het is een frisse verschijning zo lang de roomkleur die de prefab beton moet verzachten nog niet verdwenen is onder de grauwsluier van het drukke spoor- en autoverkeer. Met het vergrijzen verliezen de afgeronde hoeken veel vriendelijkheid. Zo ze na de duizendste herhaling nog op sympathie kunnen rekenen.

Weinig verraadt dat hier mensen wonen. En als dat al zo is dan toch in volstrekte anonimiteit. Totdat van achter de vitrage enkele groene vingers ons verrassen. Een paar dappere plantjes redden de hele gevel.

Daar is leven achter de geraniums.

Meer informatie over woongebouw Gibraltar op mimoa.eu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s