Home

Jan de Jong had één van de grote namen kunnen zijn in de Nederlandse architectuur. Als leerling van Dom Hans van der Laan zag hij het als zijn christelijke taak de ware leer van de Bosche School over de wereld te verspreiden. Eind jaren vijftig ging deze zendingsdrang gelijkop met de snel groeiende vraag naar kerken. De naoorlogse babyboom deed het aantal katholieke zieltjes razendsnel stijgen. Nog geen tien jaar later bleek dat de jonge generatie zich massaal afkeerde van de moederkerk. De grote sobere gebouwen van Jan de Jong bleven leeg en verweesd achter. Veel werden er gesloopt.

De Gerarduskerk in Gemert was de eerste van de baanbrekende grote kerken die Jan de Jong in Nederland bouwde. Onze lieve heer was herkenbaar in de juiste verhoudingen. Het door Dom Hans van der Laan ontwikkelde plastisch getal legde het verband tussen mens, ruimte en het grote geheel. Omdat God langzaam uit Gemert verdween is de helft van de Gerarduskerk verbouwd tot bibliotheek. De vaste verhoudingen die Jan de Jong in de zaalkerk bracht werden verwoest door de tijd.

Daar sta je dan met een wereldbeeld dat alles tot de juiste proporties terug had kunnen brengen.

lees meer over Jan de Jong op jandejongstichting.nl

Gerarduskerk Gemert op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s