Home

De Zollverein in Essen is in de jaren dertig gebouwd als een model mijn. Waar andere industriecomplexen in het Ruhrgebied de rauwe randjes van de Kohlenpott laten zien ademt de Zeche Zollverein rust reinheid en regelmaat. Kort na het sluiten van de mijn werd het complex verheven tot Unesco wereld erfgoed. Rem Koolhaas maakte een masterplan om de verlaten mijnschachten en cokesfabrieken te transformeren tot musea en een cluster voor creatieve industrie.

In een hoek van het uitgestrekte complex kreeg Sanaa de opdracht voor een school voor management en design. Het is een compromisloze betonnen kubus van 35 x 35 x 35 meter. Zoals de mijn een visitekaartje van de mijnbouw moest zijn zo is de school een toonbeeld voor het nieuwe creatieve elan in het Ruhrgebied. Helaas ging de school kort na opening failliet. Omdat het Ruhrgebied in 2010 culturele hoofdstad van Europa was werd de school in allerijl overgenomen als expositie en congresruimte door de plaatselijke kunstacademie. Als school zijn de imposante ruimtes die Sanaa ontwierp nauwelijks te gebruiken.

Het is een hedendaags monument en dat terwijl er al zoveel grote monumentale ruimtes in het Ruhrgebied leegstaan.

Lees meer over het Zollverein complex op zollverein.de

Lees meer over Zollverein school of management and design op Archdaily.com

Locatie van het gebouw op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s