Home

Het mooiste stadion van Nederland, misschien wel het mooiste stadion ter wereld, staat in Rotterdam. Dat is een puur architectuurhistorische constatering. Stadion Feyenoord is het laatste grote werk van Leen van der Vlugt. Het werd opgeleverd kort na zijn dood,op 42-jarige leeftijd, in 1935.
Het stadion combineert het beste van twee werelden. De klassieke Arena’s zoals de Romeinen die op het continent bouwden én de ingenieurskunst van de Engelse voetbalstadions. Stadionarchitect Archibald Leitch ontwierp een kleine veertig tribunes in Engeland, Ierland en zijn geboorteland, Schotland. De Rotterdammers werden vooral geïnspireerd door het oude stadion van Arsenal.
De noordelijke tribune van Arsenals Highbury had een tweede verdieping. Een groot balkon dat zonder kolommen bijna verticaal boven het veld uitstak.
Van der Vlugt en zijn bureaupartner ingenieur Brinkman ontwierpen een dubbele tribune zo steil als Archibald Leitch dat durfde. In plaats van vier losse tribunes bogen ze de balkons tot één grote arena. 60.000 man stond en tegenwoordig zitten 50.000 supporters met de neus bovenop het veld. Geen geluid kan ontsnappen. Alles kaatst via de randen van de Kuip het veld op.
Nu moet er een nieuwe Kuip komen. Zou die kunnen tippen aan de oude? Dat is bijna onmogelijk. Architecten en ingenieurs van nu hebben misschien wel meer kennis en zeker zoveel lef maar mogen ze een tribune ontwerpen zo rechtop als de oude? En mag die dan trillen en veren als er 80.000 man op staat te springen?
Als referentie wordt de Allianz Arena genoemd. Grote voorbeeld voor Jaques Herzog, architect van het stadion in München, was de Kuip. Zoals het hoort bij Feijenoord blijft er altijd een sprankje hoop.

Lees meer over stadion Feijenoord in de architectuurgids
Lees meer over Brinkman van der Vlugt op archipedia
Lees meer over Archibald Leitch op wikipedia

One thought on “De Kuip

  1. Pingback: Het mooiste stadion ter wereld… | Feijenoord Casuals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s