Home

image

Ooit was stedenbouw overzichtelijk. Straten en pleinen met aan weerszijden huizen. Gesloten bouwblokken waarbij niemand hoeft te twijfelen van wie de tuin is en van wie de straat. Toen werd het oorlog. Daarna kwam de open verkaveling. Galerijflats stonden in weelderig groen. Plantsoenendiensten hadden de handen vol maar kregen het niemandsland niet schoongeveegd. Na het zwerfvuil kwamen de sociale misstanden. Een halve eeuw later zijn we genezen van deze dwaling. Van binnenstedelijke invulling tot vinexwijk is het gesloten bouwblok terug.

KCAP sloeg deze nieuwe inzichten in de wind. Voor de invulling van het oude waterleidingterrein in Westerpark werd de al bijna afgedankte strokenbouw van stal gehaald. Grote heggen markeren de grens tussen openbaar en prive. Het hele terrein is autovrij. Waar het in de naoorlogse wijken aan sociale samenhang ontbrak is het GWL-terrein een voorbeeldbuurt voor hedendaagse gemeenschapszin. Zouden we dan toch die jaren vijftig flats voor niets aan het slopen zijn?

Lees meer op GWL-terrein.nl

GWL-terrein op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s