Home

19689790

Alle gebouwen zijn tijdelijk. In het beste geval blijven ze een eeuwigheid staan. Ook dan veranderen ze van functie worden verbouwd of compleet aangepast. Wanneer de financiering van gebieden of projecten niet rond komt wordt de roep om tijdelijke invullingen groter. Kostentechnisch is dat eigenlijk vreemd. Een bouwkeet of een Romneyloods kost misschien veel minder dan een gemetseld of een betonnen gebouw maar mist precies die ene eigenschap die investeren in vastgoed zo interessant maakt. De meeste producten in onze consumptiemaatschappij verliezen in rap tempo hun waarde. Vastgoed blijft zelfs in economisch barre tijden waardevast. Een auto is na tien jaar compleet afgeschreven. Een nieuwbouwwoning begint na tien jaar juist een aardige meerwaarde te ontwikkelen. Tenzij je afgesproken hebt na tien jaar al je vastgoed weer te demonteren. Het zou interessant zijn om eens kritisch te onderzoeken hoe de kosten en baten van tijdelijke bouw zich verhouden tot de kosten en baten van wat we voor het gemak dan maar permanent noemen. Dan hebben we het nog niet over ruimtelijke kwaliteit en dagelijks comfort. Als we dat meewegen wordt goedkoop wel heel snel duurkoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s