Home

P1030569

Eind vorige eeuw was er veel ophef over het klonen van dieren. Het gekloonde schaap Dolly deed wereldwijd ethische discussies ontstaan. Dolly kwam jong te overlijden. Haar gekloonde cellen bleken versneld te verouderen. Het debat verstomde maar de wetenschap is inmiddels heel wat Dolly´s verder. Dankzij genetische modificatie kunnen gekloonde dieren verbeterd worden. Toekomstige Dolly’s zijn niet verrimpelde versies van het origineel maar superschapen die ziektes weerstaan en perfecte wol leveren.
Tegelijk met de gekloonde schapen werd in Helmond een vestingstad gekloond. De veste in Brandevoort heeft bastions, grachten en een gietijzeren markthal. De woningen lijken met de uitgetimmerde daklijsten, de kunstig gemetselde hoektorentjes en het door roedes verdeelde glas uit de negentiende eeuw te stammen. Achter dat ambachtswerk verschuilen zich moderne woningen met laag energieverbruik, open keukens en geluiddichte bouwmuren. Zelfs op een grotere schaal is de veste aangepast aan hedendaagse woonwensen. Grote gemetselde poorten met smeedijzeren hekken leiden naar achterterreinen met heggen en lantaarntjes waar de forenzen uit deze Vinexwijk tussen Helmond en Eindhoven prettig parkeren. In populariteit wist Brandevoort de slag met directe concurrent Meerhoven ruimschoots te winnen.
Brandevoort is het architectonisch equivalent van het genetisch gemodificeerde schaap. De verbeterde kloon van een oud vestingstadje waar het prima wonen is. Heeft klonen ondanks alle ethische discussies dan toch de toekomst?

Lees meer over Brandevoort op wikipedia

Brandevoort op google maps

One thought on “Brandevoort

  1. Pingback: Haverleij | Andere Tijden Architectuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s