Home

image

We kunnen meer leren van onze fouten dan van onze successen. Het enorme binnenstedelijke project aan de Nieuwezijdse Kolk in Amsterdam verdient alleen al daarom een uitgebreide studie. Waar te beginnen? Bij het ontruimen van de krakersbolwerken? Bij de archeologische vondsten? Ongetwijfeld een dossier vol tegenslagen voor de opdrachtgever, de ABN Amro. Tegelijkertijd lijkt het dat voor een binnenstedelijk complex van deze omvang de voorbereiding en de bouw relatief voorspoedig is gegaan.
Direct na oplevering lieten de keramische gevelelementen los. De Kolk is sindsdien nooit meer goed uit de steigers gekomen.Architect Ben van Berkel noemde 15 jaar na oplevering in de Volkskrant dit eigen ontwerp “minder geslaagd en in die zin passend in de buurt.“
De Kolk had een sleutelproject kunnen worden in de Amsterdamse binnenstad. Een belangrijke schakel tussen station, Kalverstraat en grachtengordel. Het werd een onontwarbare knoop.
Het overdekte winkelcentrum liep figuurlijk en letterlijk dood. De speciaalzaken aan de donkere cul de sac overleefden het niet. Na enkele verbouwingen werd de plint ingevuld met grote winkelformules. Een oplossing die zowaar succes heeft. Dankzij de vernieuwde plint heeft het winkelend publiek nauwelijks oog voor de ontmantelde gevels daarboven.
De oorspronkelijke opdrachtgever, de ABN Amro, heeft het complex jaren geleden verkocht. Nu is de Kolk de meest zichtbare herinnering aan een tijd dat banken groot dachten en groots faalden. Daar zijn wél boeken over vol geschreven.

Lees hier een eerste artikel over de Kolk in de Volkskrant in 1996.

Interessant is ook dit bericht over de herontwikkeling en verkoop van de Kolk in propertyNL

De Kolk op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s