Home

 

Er was eens een ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eind jaren tachtig ging dit oude trotse ministerie samen met het jonge en actuele directoraat milieu. Samen betrokken zij het imposante ministerie van VROM. Het was de tijd dat liberalen als Pieter Winsemius en Ed Nijpels een lans braken voor het milieu en dat sociaal-democraten als Hans Alders, Margreeth de Boer en Jan Pronk met strakke hand de ruimtelijke ordening in Nederland vastlegden in nota’s en rode of groene contouren.
Het VROM gebouw ademt de helderheid en de eerlijkheid die bij ruimtelijke ordening past. Vijf kantoorschijven met daartussen grote serres. Rechte lijnen verdelen de blokken in kleine kantoren die passen bij onze poldertraditie. Ruimte wordt volop teruggegeven achter het enkele serreglas. Het ministerie heeft met de binnentuinen en tropische planten de Westlandse kassenbouw in hartje Den Haag gebracht.
Twintig jaar na oplevering is het gebouw toe aan een opfrisbeurt. Installaties moeten vervangen en het gebouw wordt aangepast aan hedendaags gebruik. De Rijksgebouwendienst vroeger een agentschap van VROM, tegenwoordig ondergebracht bij Binnenlandse Zaken, laat de renovatie door een consortium uitvoeren. Door zowel ontwerp, bouw als onderhoud extern onder te brengen loopt de overheid zo min mogelijk risico.
De tijd dat VROM de lijnen uitzette is voorbij. Ruimtelijke ordening is gedelegeerd aan provincies en gemeentes. Milieu is een filiaal van infrastructuur geworden. Energie valt onder economie. Bouwen en wonen is ondergebracht bij binnenlandse zaken. De klare taal van het voormalig ministerie van VROM is een herinnering aan de Ruimtelijke Orde in Nederland. Laten we hopen dat het consortium dat de aanbesteding wint deze heldere orde weet te behouden. Misschien hebben we het nog ooit nodig.

De oorspronkelijke architect van het ministerie van VROM, Jan Hoogstad, tekende protest aan dat de Rijksgebouwendienst hem onvoldoende wilde betrekken in de op handen zijnde renovatie. Lees hier meer over in de volkskrant

Lees meer over het ontwerp van het ministerie van VROM op archipedia

Het Ministerie van VROM op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s