Home

P1040284

Johan Cruijff vond het maar een gezocht ontwerp. Dat ontglipte hem tijdens de voorbeschouwing van Nederland Letland. Na Bulgarije tegen Denemarken was dit de tweede en laatste wedstrijd van het EK voetbal 2004 in Braga. Het estadio municipal, kosten 60 miljoen euro, had haar dienst gedaan. Sindsdien wordt het voor 500 euro per maand verhuurd aan de lokale Sporting Club.
Twee keer negentig minuten waren voldoende om het ontwerp wereldberoemd te maken. Het volgens de Financial Times mooiste stadion ter wereld zal mede de reden zijn geweest de architect Eduardo Souto de Moura de Pritzker prijs te gunnen.
De locatie in een voormalige steengroeve is meesterlijk. De ene zijde kijkt uit op de rotsen, de andere zou uit moeten kijken op het parque urbano norte. Helaas lijkt dat park met zwembaden en publieke voorzieningen er nooit te komen. Tien jaar na dato is de financiering van het park in de crisis gestrand. Geen lokale supporter die daar om maalt. Wie tien euro teveel vindt voor een voetbalpartijtje van de lokale SC Braga kan vanaf de rotsen gratis meegenieten. Om in Cruijff termen te blijven: Dat stadion van Braga is gezocht en gevonden.

Lees meer over Souto de Moura en het stadion in Braga op villapalladio.nl

Estadio Municipal de Braga op google maps

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s