Home

P1030853

Wie wat bewaart heeft wat. Net als Rotterdam was Almere een stad zonder hart. Twintig jaar bestond de kern van Almere uit een Stadhuisplein dat aan vier zijden de polderwind in je gezicht liet waaien. De fraaie oevers van het Weerwater lagen verscholen achter busbanen en ziekenhuis. De stad die in amper een halve eeuw 350.000 inwoners moest krijgen was voor winkelen en uitgaan aangewezen op grote broer Amsterdam.

Het centrum van Almere moest het sluitstuk worden waarmee deze new town tot leven zou worden gewekt. Rem Koolhaas werd als een moderne Gepetto binnengehaald om de Pinocchio onder de Nederlandse gemeenten een kunsthart te geven.

Het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas kwam met een plan voor een heuvel in de polder. Parkeerplaatsen, busbaan en auto-ontsluiting kwamen onder de heuvel. Winkels en woningen ontworpen door internationaal vermaarde architecten er bovenop. Een knap implantaat dat tegen de regels van de rechttoe-rechtaan-polderplanologie organisch vergroeid is met het bestaande centrum. Wie van het oudere Stadhuisplein de helling van de nieuwe Citymall op loopt kijkt aan het eind als op de duinen over het Weerwater uit. Tijdens die wandeling waai je nog steeds uit je hemd.

De nieuwe Citymall moet onder een moeilijk gesternte een plek onder de Nederlandse stadscentra veroveren. Met de crisis blijft de beloofde woningbouwproductie van Almere achter. Bovendien kampen alle Nederlandse winkelcentra met leegstand en teruglopende omzetten. In die zin doet de Citymall Almere het lang niet slecht. Laten we zeggen dat gezien de gezondheidstoestand van de patiënt het nu te vroeg is om te beoordelen of het nieuwe hart op eigen kracht kan kloppen.

Lees hier over de verwachtingen van het nieuwe stadshart Almere een artikel uit een Volkskrant van 1997

Citymall Almere op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s