Home

 

 

Het voormalige hoofdkantoor van CAP Gemini, tegenwoordig WTC Papendorp, is een prachtige locatie voor een James Bond film. De ondergrondse lobby en de kantoortorens die door het kunstmatige heuvellandschap de lucht in steken verbeelden perfect het futuristische wereldbeeld dat filmmakers vijftig jaar geleden van de 21e eeuw hadden. Natuurlijk moet voor de luchtopnames het suffe omliggende bedrijventerrein worden weggepoetst maar met de hedendaagse digitale middelen is het geen probleem om dat te vervangen door een berglandschap. De Kaukasus of Kazachstan bijvoorbeeld.

Wat de eerste James Bond verfilmers nooit hadden kunnen bedenken is hoe gebruik en financiering zich in een paar decennia zouden ontwikkelen. Nog geen tien jaar nadat de IT-nerds van CAP Gemini hun kantoor van de toekomst betrokken zegden ze de huur op. Het voldeed nu al niet meer aan de nieuwe werkwijze zeiden ze. Waarschijnlijk speelde de lagere huur van het nieuwe hoofdkantoor in Leidsche Rijn een nog grotere rol. Medelijden met de eigenaar van het oude hoofdkantoor is niet op zijn plaats. Het eerste tienjarig huurcontract zal voldoende hebben opgebracht om de kosten te dekken. Het kantoor staat nu te huur als world trade centre. Voor wie Papendorp verkiest boven Manhattan, de Coolsingel of de Zuidas.
Een derde van het kantoor is gevuld. Het in de kunstmatige heuvels uitgespaarde voorplein is leeg omdat bezoekers rechtstreeks vanuit de parkeergarage de gebouwen bereiken. Die desolate sfeer past perfect als schuilplaats voor een moderne James Bond schurk. Onvermijdelijk eindigt dat met een explosie die niets dan een krater van de gebouwen overlaat. Jammer van het ooit veelbelovende kantoor maar voor het vastgoed twee vliegen in een klap.

Het oorspronkelijke ontwerp voor CAP Gemini op architectenweb

WTC Papendorp op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s