Home

Winkelcentrum_Amsterdamse_Poort
Tot voor enkele jaren was Nederland een groot exportland van winkelcentra. Bedrijven als MAB, Multi en ING Real Estate ontwikkelden tot ver buiten de landsgrenzen centra waar retail en leisure hand in hand gaan. De Hollandse handelsgeest in combinatie met een flinke dosis out of the box denken wist tal van Duitse, Franse, Portugese, Finse, Hongaarse en Turkse gemeentebesturen te overtuigen. Al even zo creatieve publiek private allianties werden gesloten om fraaie stadscentra op vaak lastige locaties tot stand te brengen.
De Amsterdamse Poort aan de voet van het ING hoofdkantoor in de Bijlmer is een schoolvoorbeeld van Nederlandse ontwikkelkunde. De witte stenen en gele accenten ademen de jaren tachtig. Achter de betonsteen en kunststof kozijnen zit de rijkdom in het programma. De combinatie van wonen, winkelen en werken mag in de moderne Bijlmer revolutionair genoemd worden. De gebogen straten en kleine pleinen laten het winkelpubliek door de Amsterdamse Poort zwerven als toeristen door Italiaanse stadjes. Wie ronddwaalt vergeet bijna dat dit centrum niet organisch gegroeid is. Van de parkeergarages tot de bovenwoningen, van de WE-store tot de Shopperhal, alles is zorgvuldig gepland.  Amsterdam liet deze commerciële ontwikkeling aan MBO, de ontwikkeldochter van de Nederlandse Middenstands Bank. Tegenwoordig is die bank opgegaan in ING. Het winkelcentrum is met ING real estate verkocht aan een Amerikaanse belegger. De Nederlandse ontwikkelpoot bestaat niet meer. Met de concurrentie vergaat het niet veel beter. MAB wordt binnenkort opgedoekt en Multi heeft dankzij een buitenlandse investeerder ternauwernood een faillisement kunnen afwenden. Na de bankencrisis en de vastgoedfraude zullen weinigen daar een traan om laten. Voor wie enige sympathie voor de Nederlandse ontwikkelaars wil opbrengen raad ik aan voor het volgende bezoek aan de ArenA of de Ziggo Dome even de Amsterdamse Poort in te wandelen. Ze konden het wel…

Lees meer over de Amsterdamse Poort op wikipedia
Amsterdamse Poort op google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s