Home

image

Starchitecture in het Groene Hart. Erick van Egeraat liet deze glazen blob landen in het centrum van Alphen. Vijftien jaar later is het stadhuis nog steeds het meest futuristische gebouw in de voormalige groeikern. Waar veel gemeentelijke gebouwen met moeite de vele aanpassingen in het lokale bestuur proberen bij te benen functioneert het Stadhuis van Alphen beter dan ooit. Na de gemeentelijke herindeling van 2014 is de gemeente gefuseerd met Rijnwoude en Boskoop. Het politiebureau en het postkantoor hebben plaatsgemaakt voor het groter groeiende gemeentelijke apparaat. Zo vloeiend als de lijnen buiten, zo flexibel is het interieur. De reuring rond de grote hal past bij een gemeente van meer dan 100.000 inwoners. Het gebouw straalt een geloof in de toekomst uit verbonden met de millenniumwisseling. Dat staat in contrast met de moeizame herontwikkeling van het centrum van Alphen. Daar krijgt de groeikern een stadshart dat door de oogharen moet doen denken aan historische binnensteden. Het is mooi om te zien dat het optimisme van het hypermoderne stadhuis de tand des tijds beter doorstaat.

image

Stadhuis Alphen aan den Rijn op google maps

Stadhuis Alphen aan den Rijn op architectuur.org