Home

Industriesteden treffen vaak het lot dat als de fabrieken waarmee ze groot geworden zijn in elkaar klappen de hele stad aan de bedelstaf raakt. Eindhoven laat zien dat het ook anders kan. Sinds DAF een kwart eeuw geleden failliet ging en Philips het ene na het andere productiebedrijf afstootte is het met de stad alleen maar beter gegaan. De Zuid-Nederlandse lichtstad is een innovation en design hub geworden van wereldklasse. In de oude Philipsgebouwen krioelt het van de start ups. Nieuwe Nederlandse technologie begint in Brainport Eindhoven. Het IQ schijnt er hoger te zijn dan waar ook in de wereld. In de Randstad hebben ze misschien een grote mond, in het gemoedelijke Zuiden weten ze wel beter.

Winkelcentrum de Heuvel, voorheen de Heuvelgalerie, is gebouwd voor de Eindhovense wederopstanding. Toen de Philipslaboratoria nog achter hekken verscholen lagen. PSV kon keer op keer landskampioen worden. In Eindhoven bleven ze zich minderwaardig voelen. Hoe is het anders te verklaren dat supporters van een club die groot geworden is dankzij de volledige steun van één van ’s werelds grootste technologieconcerns zich laat uitschelden voor “Boeren”. Of nog erger, waarvan de supporters het Boeruh als geuzenlied zijn gaan zingen.

Dat Calimerogedrag valt ook af te lezen aan de Heuvel(galerie). Waar stadsplanners van bescheidener plaatsen naar Amerika of Azië reizen om inspiratie op te doen voor een nieuw winkelhart vond de stad Eindhoven de oplossing om de hoek. In Düsseldorf had architect en vastgoedondernemer Walter Brune een winkelpassage ontwikkeld en gebouwd die kennelijk in de smaak viel. In Eindhoven kreeg hij de kans een enorm complex aan het stadscentrum toe te voegen. De Heuvel(galerie) bestond en bestaat uit meer dan honderd winkels. Ook het Casino en het muziekcentrum werden integraal in dit project gepast. Architect Brune overgoot het geheel met een saus van gevels die vagelijk aan kleinschalige panden deden denken. Alsof Eindhoven ook wel een klein Hollands stadje zou willen zijn.

Het winkelcentrum was aanvankelijk een redelijk succes. De Eindhovense binnenstad kreeg weliswaar een knauw van deze enorme uitbreiding van het winkelaanbod maar de ondernemers buiten dit nieuwe centrum krabbelden overeind. Zo ver zelfs dat juist de zwakkere broeders in de Heuvelgalerie problemen kregen. De eerste verdieping en de kelder kwamen grotendeels leeg te staan. In 2014 kreeg het verouderde winkelcentrum een facelift. Met nieuwe publiekstrekkers als H&M en TK Maxx neemt de Heuvel weer prominent plaats in het Eindhovense winkelhart.

Jammer dat de vernieuwing geen ruimte liet om de oubollige uitstraling aan te pakken. Daarvoor is het complex te groot. Het is onmogelijk om een project van een dergelijke schaal stukje bij beetje mee te nemen in het nieuwe elan van Eindhoven. Zo blijft de Heuvel aan de Markt in Eindhoven een herinnering aan de tijd dat de stad van Philips en DAF nog niet durfde te denken over hedendaags design laat staan innovatie.

Lees meer over de Heuvel Eindhoven op heuveleindhoven.nl

20141026_162745

Plaats een reactie