Home

Het vrolijkste gebouw van Nederland staat in Zandvoort. Een paar straten achter de boulevard waar de zon zo mooi in de zee kan zakken dat het de lelijke gebouwen die aan het Noordzeestrand zijn opgetrokken doet vergeten. Tussen de lompe appartementen en boven de bescheiden vissershuisjes steekt één gebouw letterlijk met vlag en wimpel uit. Het Circus, een speelhal met een bioscooptheater. Van buiten al een attractie, van binnen helemaal. Een groot deel van de ruimte is gevuld met speelapparaten. Het is Sjoerd Soeters niet alleen gelukt de grauwe hedendaagse architectuur in Zandvoort van een vrolijke noot te voorzien. Zelfs de speelhal onderscheidt zich van andere amusementspaleizen door de in snoepgoedkleuren gelakte trappen, wanden en hellingbanen. Zelfs de minder op speelautomaten georiënteerde bezoeker kan zich er vermaken als Charlie in de Zandvoortse Chocolate Factory. De hallucinerende kleuren en spiegels laten het relatief kleine speeltheater van binnen veel groter lijken. Dat wordt nog versterkt doordat je ongemerkt tussen de voor- en de achtergevel een duin beklimt. De speelhal ligt in de duinpan. De theaterzaal staat op het duin. Vaak leent architectuur zich niet voor frivoliteiten. Vrolijke kleuren verliezen hun glans, expressieve vormen worden op den duur vermoeiend. Het Circus Zandvoort van Sjoerd Soeters is één van de weinige grappen die na dertig jaar nog steeds leuk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s