Home

Je kunt architectuur zien als een kunstvorm met eeuwigheidswaarde. In de praktijk blijken de meeste gebouwen minder lang mee te gaan. Vooral bedrijfsgebouwen hebben een korte afschrijvingstermijn. Dat is pijnlijk zichtbaar aan de bedrijfsverzamelgebouwen Eurotwins in de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Vijfentwintig jaar geleden gaven deze strak gedetailleerde blokken een beetje cachet aan dit anonieme industrieterrein. In een paar decennia heeft het metaal deuken opgelopen en getuigt het hout van evenveel visies op onderhoud als er verschillende gebruikers in het verzamelpand zitten. Ondertussen transformeert de Buiksloterham in rap tempo tot een hedendaags circulair woon-werkgebied. Luxe lofts staan naast rauwe loodsen. Eurotwins is geen van beide. Te aangeharkt om hip te zijn, te gedateerd om te kunnen concurreren met wat er nieuw gebouwd wordt. Misschien is de taak van deze gebouwen als wegbereider in het transformatieproces van de Buiksloterham volbracht. Wat mij betreft mag binnenkort onderzocht worden hoe circulair deze gebouwen zijn. Wie weet zit er meer eeuwigheidswaarde in dan je na vijfentwintig jaar zou denken.

Lees meer over Eurotwins, een ontwerp van Claus en Kaan, op Arcam.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s